Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 28 Νοεμβρίου 2023

 

Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών,

απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

 

Οι συνεχιζόμενες απελπισμένες εκκλήσεις για κάποιου είδους συμπαράσταση, συμπολιτών μας απ’ όλη την Ελλάδα, υποχρεώνουν το εθελοντικό μας «Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση», ένα χώρο συνάντησης, κοινών αναφορών και δράσεων οργανώσεων και απλών ενεργών πολιτών, με έδρα την Πάτρα να επανέλθουμε, μετά από μια περίοδο περιορισμένης δημόσιας παρουσίας, υπενθυμίζοντας και πάλι τα αυτονόητα. Αυτονόητα μεν, που όμως αγνοούνται μονίμως από τις αρμόδιες αρχές.

Πράγματι άνθρωποι που ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ (καμιά υπερβολή στη χρήση του όρου) από την ποικίλων πηγών ηχορρύπανση, απευθύνονται σε μας ζητώντας συμπαράσταση, παρότι γνωρίζουν ότι δεν είμαστε κάποια «αρχή», αλλά μόνο κάποιοι που θ’ ακούσουν τον πόνο τους και μπορεί να δώσουν ίσως κάποια συμβουλή για τη μάχη που δίνουν με αναλγησία των ηχορρυπαινόντων και την αδιαφορία ή την προσχηματική δράση των αρμόδιων αρχών.

Στην παρούσα ανακοίνωση δίνουμε το λόγο σε αυτούς: στους αγνώστους μας συμπολίτες από την Αθήνα, την Πάτρα, τις Σέρρες, τη Μύκονο, τη Ρόδο… για να περιγράψουν τον εφιάλτη του να μη μπορείς να ησυχάσεις μέρα και νύχτα, να μην έχεις αποτελεσματική βοήθεια από τις αρχές και να έχεις, επιπλέον, ακόμη και φόβο εκείνων που οι πιο θρασείς από τους ηχορρυπαίνοντες μπορεί να σου στείλουν για να σε «συνετίσουν».

Παρακαλούμε όσους έχουν τη δυνατότητα να την προβάλλουν, φορείς μέσων επικοινωνίας ή πολίτες, να το κάνουν. Αν πιέσουμε αρκετά μπορεί επιτέλους να υπάρξει ορατή βελτίωση.

Ας ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη:

Σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «Burden of disease from environmental noise: Quantification of healthy life years lost in Europe», η ηχορρύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Μετά απ’ αυτή την αναγκαία, όσο και οδυνηρή υπενθύμιση, ότι η ηχορρύπανση δεν είναι απλώς μια «όχληση» αλλά σοβαρός ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, δίνουμε, όπως προείπαμε, το λόγο στους συμπολίτες μας που παλεύουν ΜΟΝΟΙ απέναντι στη θρασύτητα των ηχορρυπαινόντων αλλά και την ανεπάρκεια, την αναζήτηση προσχημάτων αδράνειας, την αδιαφορία, συχνά, των αρμόδιων αρχών.

Έχοντας υπόψη μηνύματα (και πλήθος ανάλογα) που παραθέτουμε παρακάτω, επαναλαμβάνουμε μονότονα:

Απαιτείται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ενδιαφέρον από τις αρχές, ΜΕΘΟΔΟΣ, αποφυγή ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΩΝ (να επεμβαίνουμε μεν, να αφήνουμε τους παρανομούντες να ξεγλιστράνε δε), ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ μέτρων (όχι εξάρσεις και μετά πάλι αδιαφορία).

Αν οι αρμόδιες αρχές θελήσουν, μπορούν να περιορίσουν δραστικά το φαινόμενο της ηχορρύπανσης, τόσο αυτής που προέρχεται από στατικές πηγές, όσο και αυτής που προέρχεται από την κυκλοφορία.

Η κοινωνία ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, είναι άδικο και βαθιά αντικοινωνικό να αφήνουμε τα θύματα των ηχορρυπαινόντων ΑΒΟΗΘΗΤΑ στην απελπισία τους.

 

Τα επιλεγμένα μηνύματα πολιτών που υποφέρουν από ηχορρύπανση:

Μήνυμα 1

Θα ήθελα τη βοήθεια σας και την καθοδήγησή σας, δε γνωρίζω που αλλού να απευθυνθώ.

Κάτω απ’ την οικία μου υπάρχει ένα καφενείο το οποίο χρόνια δημιουργεί προβλήματα με φωνασκίες από θαμώνες και μουσική, απ’ το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και Σαββατοκύριακο, δεν τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει γίνει αφόρητη αφού δε μπορούμε να ησυχάσουμε στο σπίτι μας ποτέ. Μέσα στο σπίτι ακούγεται ένα βουητό απ’ τη μουσική, το σπίτι του καθένα είναι ιερό, είναι το ησυχαστήριο του πλέον δε μπορούμε να σταθούμε, να ηρεμήσουμε.

Έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές, άλλες ήρεμα άλλες έντονα, να του μιλήσουμε αλλά ο άνθρωπος δεν είναι σωστός επαγγελματίας για να μην πω κάτι πολύ χειρότερο. Έχουμε φωνάξει και την αστυνομία πάρα πολλές φορές, τις περισσότερες δεν έχουν έρθει κ όσες έχουν έρθει μόλις τους βλέπει χαμηλώνει τη μουσική κ οι θαμώνες του επειδή είναι "μιλημένοι" σηκώνονται για να δείξουν ότι φεύγουν, προφανώς του ζητάνε την άδεια, ποια ακριβώς δεν ξέρω, και φεύγουν. Να πω ότι μόνο καφενείο δεν είναι, είναι μπαρ, είναι μπουζούκια, είναι μεζεδοπωλείο, ταβέρνα έχει τεράστιο φουγάρο στην ταράτσα... δε μπορεί να έχει άδεια για όλα!!!!! Και είμαι σίγουρη ότι δεν έχει και άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζει. Ο ένας με τον άλλον στη γειτονιά καλύπτονται γιατί γνωρίζονται με αποτέλεσμα να μη δίνει κανείς σημασία.

Συγνώμη για το μακροσκελές μειλ μου. Αυτή τη στιγμή είμαι στο σαλόνι με την τηλεόραση ανοιχτή και όμως ακούγεται το τραγούδι που παίζει στο καφενείο. Επίσης να σας πω ότι είμαστε 2 γυναίκες οι οποίες εύκολα γίνονται στόχος ειδικά από τέτοιους τύπους σαν τον κύριο που έχει το καφενείο, οπότε επώνυμη καταγγελία δε μπορώ να κάνω.

Μπορείτε σας παρακαλώ να με κατευθύνετε για το τι μπορώ να κάνω;

Μήνυμα 2

Το διπλανό μαγαζί από την οικία μου έχει άδεια μουσικής μέχρι τις 01:00. Αυτό ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν ηχεία; Το ένα ηχείο βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα μας και ενοχλεί! Τι ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας;

Μήνυμα 3

Ονομάζομαι Μ. Β. και κατοικώ στην οδό Α… στην Καλλιθέα.

Σας γράφω το παρόν email για την οικοδομή που χτίζεται τώρα επί της …. και τα τρυπάνια που βάζουν Δευτέρα έως και Σάββατο στις 7 το πρωί…..

Σκεφτόμουν αν θα μπορούσατε να κάνετε κάποια σύσταση να αναπροσαρμόσουν τις εργασίες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκινούν τις βαριές αυτές εργασίες έστω στις 8πμ και το Σάββατο έστω στις 9πμ…

Μήνυμα 4

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια αντιμετωπίζω πρόβλημα ηχορρύπανσης από κατάστημα-καφετέρια που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας - ακριβώς κάτω από το διαμέρισμά μου. Οι πηγές θορύβου είναι η υψηλή ένταση της μουσικής σε συνδυασμό με την παλιά κατασκευή της πολυκατοικίας, καθώς και ήχοι από τα μοτέρ μηχανημάτων που βρίσκονται στο πατάρι του καταστήματος, και ο θόρυβος της καμινάδας τους που περνάει κοντά σε ένα απ’ τα δωμάτια του σπιτιού …  

Οι ενέργειες που έχω κάνει είναι πολλές - αλλά δεν ξέρω αν είναι οι σωστές ή επαρκείς - αλλά ο καταστηματάρχης αδιάφορος να με ταλαιπωρεί χωρίς λόγο και αιτία, αφού όλα τα προβλήματα με καλή διάθεση θα μπορούσαν εύκολα να έχουν λυθεί, όταν μάλιστα το κατάστημα και ο επιχειρηματίας ΔΕΝ έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά ακριβώς το αντίθετο (εύπορος επιχειρηματίας - κερδοφόρο μαγαζί).

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είμαι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα μου να ζω στο σπίτι μου - το άσυλο του κάθε ανθρώπου - ήρεμα, έχει τσαλαπατηθεί. Να επισημάνω ότι οι θόρυβοι τόσο της μουσικής όσο και των μοτέρ ακούγονται μέσω των δομικών στοιχείων του σπιτιού (στερομεταφερόμενοι), και όχι απέξω, οπότε και δε λύνεται το πρόβλημα με το να έχω κλειστά παράθυρα και πόρτες. ... Είναι σαν εισβολή…

Μήνυμα 5

Στέλνω αυτό το μήνυμα από Σέρρες. Μένω σε μια περιοχή στις Σέρρες όπου υπάρχουν 3 κέντρα διασκέδασης τα οποία κάθε Σαββατοκύριακο παίζουν μουσική μέχρι τα ξημερώματα. …… Όσες καταγγελίες κάναμε στην αστυνομία ποτέ δεν τους επιβλήθηκε καμία παράβαση. Υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημά μας;

Μήνυμα 6

Απώλεια κάθε μέτρου στη Λίνδο Ρόδου

Ο τίτλος τα λέει όλα. Επί 2 και πλέον έτη προσπαθώ να επιτύχω την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την ηχορρύπανση, χωρίς αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται αρμοδίως είναι τόσες που εκ των πραγμάτων ο συντονισμός τους σε κοινή δράση καθίσταται αδύνατος. Αστυνομία, ΟΤΑ, πολεοδομία, υγειονομική υπηρεσία, αρχαιολογία, εισαγγελία κ.ο.κ.

Επιπλέον επικαλούνται και την έλλειψη προσωπικού. Να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός μπαρ εντός του πυκνοδομημένου και ιδιαιτέρας αρχαιολογικής αξίας οικισμού, τα οποία σε ποσοστό 95% λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους και ταράτσες.

 

Τι να προσθέσουμε στις απελπισμένες αυτές εκκλήσεις;

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

ΦΙΛΟΖΩ

Δελτίο Τύπου

Η ηχορρύπανση είναι εδώ και βασανίζει τους πολίτες.

Απαιτούνται λύσεις όχι ανοχή και προσχήματα !

 

Με τις πυρκαγιές και τους καύσωνες να είναι όλο και συχνότεροι, με τον κορωνοϊό να επιμένει εν μέσω καλοκαιριού τείνουμε να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα γνωστές μόνιμες απειλές κατά της υγείας μας, όπως η πάντα παρούσα και πολύμορφη ηχορρύπανση, όχι μόνο των πόλεων αλλά και παραθεριστικών περιοχών.

Δελτίο Τύπου: Ως πότε η Πάτρα …κορυφαία στην ηχορρύπανση;

Για μια ακόμη φορά ευρωπαϊκή έρευνα για την ηχορρύπανση στις πόλεις κατατάσσει 5 ελληνικές πόλεις ανάμεσα στις 10 πιο θορυβώδεις της Ευρώπης. Ανάμεσα σ’ αυτές η Πάτρα. Ένα γεγονός που δε δικαιολογείται από το μέγεθός της. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία είναι φανερό ότι είναι ανεπαρκείς.

Τι κι αν διαμαρτυρόμαστε, τι κι αν αποσπούμε «δεσμεύσεις» σε σχετικές ημερίδες και συναντήσεις με αρμόδιες αρχές, τι κι αν οι αρχές αναγνωρίζουν τη σοβαρή επίπτωση της ηχορρύπανσης στην ψυχική μας υγεία η κατάσταση δε διορθώνεται.

Οι οργανώσεις μέλη του «Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση» εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας για την παραμονή της πόλης μας στις 10 πιο θορυβώδεις της Ευρώπης, την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων, την έλλειψη επιμονής και τακτικότητας στην εφαρμογή, ακόμη και όταν κάποια απ’ αυτά λαμβάνονται.

Ζητάμε άμεσες κινήσεις -από τους υπεύθυνους για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την εφαρμογή των νόμων (Δήμος Πατρέων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)- για έναν αισθητό περιορισμό της ηχορρύπανσης.

Η πάταξη του φαινομένου της ηθελημένης ηχορρύπανσης μέσω των κομμένων και «πειραγμένων» εξατμίσεων μοτοσυκλετών, με αφιέρωση ενός χρονικού διαστήματος κατεξοχήν στην παράβαση αυτή, θα ήταν μια καλή αρχή και ουσιαστική ενέργεια.

Επιτέλους, πρόκειται για την ψυχική μας υγεία.

 

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

 

—  ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  www.protasi.org.gr 

—  ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

—  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  www.koinotopia.gr

—  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ  www.oikipa.gr

—  ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ  www.politesendrasei.gr

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: ΠΡΟΤΑΣΗ  2610.451790 (8-12πμ)

ΟΙΚΙΠΑ  2610.321010 (7–9μμ), ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  2610.277171 

 

Δελτίο Τύπου

 

Η σύσκεψη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με Κοινωνικούς Φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες αποφάσισε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ηχορρύπανσης

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 το απόγευμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση, στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη σχετικά με το φαινόμενο της ηχητικής όχλησης.

Διαβάστε περισσότερα: Δελτίο Τύπου
Copyright (c) ixoripansistop.gr 2013. All rights reserved.
Designed by Ergologic S.A.