Δελτίο Τύπου

Η ηχορρύπανση είναι εδώ και βασανίζει τους πολίτες.

Απαιτούνται λύσεις όχι ανοχή και προσχήματα !

 

Με τις πυρκαγιές και τους καύσωνες να είναι όλο και συχνότεροι, με τον κορωνοϊό να επιμένει εν μέσω καλοκαιριού τείνουμε να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα γνωστές μόνιμες απειλές κατά της υγείας μας, όπως η πάντα παρούσα και πολύμορφη ηχορρύπανση, όχι μόνο των πόλεων αλλά και παραθεριστικών περιοχών.

 

Ως Δίκτυο κατά της Ηχορρύπανσης αισθανόμαστε την ανάγκη να επανέλθουμε.

Να παρουσιάσουμε τις διαστάσεις του προβλήματος στις ειδικές συνθήκες του καλοκαιριού και να απαιτήσουμε από ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές) να υπερασπίσουν την ηρεμία και το δικαίωμα στην κοινή ησυχία και να το κάνουν με τρόπο πάγιο και συστηματικό.

Πηγές ηχορρύπανσης με μεγάλη συχνότητα και μέγεθος αυτή την εποχή είναι αφενός παραθαλάσσια μπαρ ή άλλα καταστήματα εστίασης, πολυχώροι εκδηλώσεων και δεξιώσεων αλλά και πανηγύρια που διαθέτουν υψηλής έντασης μουσική, αφετέρου οχήματα, ιδίως μεγάλα δίκυκλα με “κομμένες”, αρρύθμιστες ή “πειραγμένες” εξατμίσεις.

Και οι δυο αυτές πηγές πλήττουν ιδίως το δικαίωμα στο νυκτερινό ύπνο και απειλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο την ψυχική ηρεμία των κατοίκων των πόλεων αλλά και των παραθεριστικών περιοχών, τη στιγμή μάλιστα που οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ανοικτά παράθυρα.

Τονίζουμε ότι βλέπουμε με ελπίδα και ικανοποίηση μια ορατά αυξημένη προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να επέμβουν συστηματικότερα και σε περισσότερες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων ηχορρύπανσης.

Παράλληλα όμως και με δυσάρεστη έκπληξη, βλέπουμε να εμφανίζονται δημοσιεύματα που μιλούν για ανοχή και “στραβά μάτια” ή μάλλον “κουφά αυτιά” στην ηχορρύπανση εκ μέρους Δημοτικών αρχών, ιδίως της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας.

Στο μέτρο που αυτά ισχύουν, υπογραμμίζουμε ότι ρόλος των Δημοτικών Αρχών είναι να στηρίζουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα και όχι να ασκούν πελατειακές πολιτικές. Επίσης δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας για την αυξημένη προσπάθεια των αστυνομικών αρχών είναι αδιανόητες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται.

Για πολλοστή φορά επομένως υπογραμμίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους επιβάλλεται:

-Ο συστηματικός έλεγχος των παραπάνω πηγών ηχορρύπανσης στα πλαίσια διαδικασιών ΡΟΥΤΙΝΑΣ και όχι έκτακτων ή πρόσκαιρων εντυπωσιακών ενίοτε αλλά θνησιγενών προσπαθειών. Η όποια παρατηρούμενη αναβάθμιση του θέματος από την Αστυνομία πρέπει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά.

-Η αναζήτηση από κοινού με τεχνικούς ήχου και επιβολή μέτρων κατάλληλου προσανατολισμού των ηχείων σε ανοικτούς χώρους συνεστιάσεων οποιουδήποτε είδους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συγκέντρωση και όχι διάχυση του ήχου. Πληροφορούμεθα ότι τέτοια θετική περίπτωση υπήρξε σε παραλιακή περιοχή της Αιγιαλείας, επομένως απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο τέτοιων θετικών τεχνικών λύσεων.

-Ο πάγιος και τακτικός έλεγχος, εκ μέρους των Δήμων για το αν τηρούνται οι όροι βάσει των οποίων δίδονται άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με δυνατότητα μουσικής, χωρίς τακτικές ανοχής και κωλυσιεργίας.

-Ο συστηματικός έλεγχος των δικύκλων ιδίως μεγάλου κυβισμού με “κομμένες”, αρρύθμιστες ή “πειραγμένες” εξατμίσεις χωρίς επιτέλους επικλήσεις αστείων προσχημάτων τύπου “δεν έχουμε αρκετά ηχόμετρα”. Τα ελεγκτικά όργανα έχουν αυτιά να ακούσουν και μάτια για να διαπιστώσουν το “πείραγμα” των εξατμίσεων. Σημειώνουμε ότι αυτού του είδους η εκκωφαντική ηχορρύπανση, σε νυκτερινές ώρες και λεωφόρους με κίνηση συνδυάζεται συχνά με επικίνδυνα όσο και πολλαπλά παράνομα φαινόμενα που περιλαμβάνουν αυτοσχέδιους αγώνες και “κόντρες”.

Η ηχορρύπανση κουρελιάζει τα νεύρα των πολιτών που δε θέλουν κάτι παραπάνω από το δικαίωμα στην κοινή ησυχία, τις ώρες που προβλέπονται.

Η ανοχή της ή η ελλιπής και μη συστηματική πάταξή της κουρελιάζει το κύρος του νόμου και των αρχών.

Δικαιούμαστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και οι αρχές μπορούν να το κάνουν.

Επιβάλλεται να τεθεί σε προτεραιότητα και υλοποιηθεί μια ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ και ΠΑΓΙΑ πολιτική διαφύλαξης της κοινής ησυχίας ΤΩΡΑ.

 

Πληρ. για δημοσιογράφους: 2610.277171 Ανδρέας Σπηλιώτης (Κοινο_Τοπία)

 

Copyright (c) ixoripansistop.gr 2013. All rights reserved.
Designed by Ergologic S.A.