Δελτίο Τύπου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκαθιστά τη νομιμότητα. Η Δημοτική Αρχή καλείται να εναρμονίσει την απόφασή της για τους πεζόδρομους του Iστορικού κέντρου

 

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση (www.ixoripansistop.grχαιρετίζει την απόφαση (ΑΔΑ:Ω7ΣΡΟΡ1Φ-ΣΣΘ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώνει -μετά από προσφυγή συμπολίτη μας- την υπ. αριθμόν 243/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων περί εγκρίσεως του Κανονισμού Χρήσεως πεζοδρόμων και πλατειών στο ιστορικό κέντρο των Πατρών ως προς το μέρος κατά το οποίο δύνανται δι’ αυτής να παραχωρείται σε λειτουργούντα καταστήματα η ευχέρεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο καταλαμβάνοντα τμήμα ή όλο της πλάτους 3,50 μέτρων ελευθέρας ζώνης οδεύσεως οχημάτων εκτάκτου ανάγκης και στο βαθμό που τελείται η εν λόγω κατάληψη.

Για το εν λόγω θέμα το Δίκτυο με ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2017 είχε επισημάνει τις απαράδεκτες προσπάθειες ορισμένων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου -στο πλαίσιο έγκρισης νέας Κανονιστικής απόφασης χρήσης πεζοδρόμων και πλατειών στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας- να εμφανιστούν οδοί όπως π.χ. η οδός Ηφαίστου όχι ως πεζόδρομοι αλλά ως «κοινόχρηστοι χώροι», με αποτέλεσμα να αγνοούνται και να καταστρατηγούνται οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης 52907 του 2009, σύμφωνα με την οποία το ελάχιστο πλάτος του ελεύθερου πεζόδρομου έχει οριστεί στα 3.5 μέτρα προκειμένου να είναι εφικτή η διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών κλπ οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Είχαμε τότε δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των διατάξεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για λόγους μείωσης της ηχορρύπανσης και για λόγους ελεύθερης κίνησης των πεζών κ για λόγους διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα καλούμε την Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να πράξει τα δέοντα. Σε περίπτωση ολιγωρίας δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε εγρήγορση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και τη νομιμότητα.

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

—  ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

—  ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

—  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

—  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

—  ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: ΠΡΟΤΑΣΗ  2610.451790 (8-12π.μ.)

ΟΙΚΙΠΑ  2610.321010 (7 – 9μ.μ.), ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  2615.002009 

 

Copyright (c) ixoripansistop.gr 2013. All rights reserved.
Designed by Ergologic S.A.